Wednesday, May 14, 2014

Halal di Indonesia


LEMBAGA PENGKAJIAN PANGAN OBAT OBATAN DAN KOSMETIKA MAJELIS ULAMA INDONESIA



Dari segi sejarah, LPPOM MUI kini memasuki usia 23 , berkata beberapa kejayaan yang membanggakan . Di dalam negara , perkhidmatan LPPOM MUI gaya berjalan semakin meningkat. Dari tahun 2005 sehingga Disember 2011, LPPOM MUI telah mengeluarkan sijil halal sekurang-kurangnya 5896 , jumlah produk mencapai 97 794 barangan dari 3561 syarikat. Bilangan yang pasti akan meningkatkan jika ditambah dengan sijil halal yang dikeluarkan oleh kawasan MUI LPPPOM yang kini tersebar di seluruh 33 wilayah di Indonesia.

Sebagai sebuah negara yang mempunyai penduduk Islam sebanyak 200 juta orang , Indonesia sepatutnya mengambil langkah-langkah proaktif untuk mengoptimumkan kedudukan Indonesia sebagai pasaran dan pembekal produk halal untuk pengguna. Sehubungan dengan itu, pada 24 Jun , 2011 dan , Menteri Penyelaras bagi Hal Ehwal Ekonomi Republik Indonesia, Dr . Ir. M. Hatta Rajasa telah mengisytiharkan Indonesia sebagai Hab Halal dunia .
Perisytiharan itu adalah selaras dengan langkah-langkah yang diambil oleh LPPOM MUI , antara lain, dengan mereka bentuk dan menyediakan Sistem Pensijilan Halal (SH ) dan Sistem Halal Assurance ( HAS) , yang mempunyai diadposi badan-badan pensijilan halal luar negara. LPPOM MUI adalah perintis dalam Pensijilan Halal dan Sistem Jaminan Halal di peringkat antarabangsa.

Standard halal Indonesia diterima pakai oleh institusi asing akan memberi faedah Indonesia, kedua-dua untuk pengguna dan pengeluar. Oleh itu, pengguna dilindungi daripada produk yang tidak dijamin halal. Di samping itu, standard telah diiktiraf , antara ahli perniagaan juga mendapat kepastian tentang keperluan halal mereka yang mesti dipenuhi sebelum pemasaran produk mereka.
Sejarah perkembangan pensijilan halal di Indonesia tidak dapat dipisahkan dari wabak lemak babi pada tahun 1988. Kes yang diperolehi dari hasil penyelidikan dtari Brawijaya University, Malang tidak hanya orang Islam yang zalim , tetapi juga berpotensi untuk melemahkan ekonomi negara kerana tahap penggunaan produk makanan diproses menurun secara drastik.

Mengenali tanggungjawabnya untuk melindungi orang awam , Indonesia Majlis Ulama ( MUI ) pada 6 Januari 1989 mewujudkan LPPOM MUI sebagai sebahagian daripada usaha untuk memberi orang ketenangan fikiran, terutamanya dalam pengambilan makanan , ubat-ubatan dan kosmetik.
Sejak kehadirannya sehingga kini, LPPOM MUI telah berulang kali diadakan seminar , perbincangan dengan pakar-pakar , termasuk pengetahuan pakar syariah , dan lawatan yang kajian dan muzakarah . Semua dilakukan untuk memproses dan piawaian Sistem Pensijilan Halal dan Sistem Jaminan Halal sedang dibangunkan oleh MUI LPPOM sentiasa mengikut peraturan pembangunan sains dan agama.

Sehubungan dengan itu, MUI telah mengesahkan bahawa sikap pengguna Indonesia sebagai penduduk majoriti Islam mesti dilindungi dalam hak-hak mereka untuk mendapatkan kepastian tentang halal produk makanan , minuman , ubat-ubatan , kosmetik, produk kejuruteraan genetik, dan penggunaan barang-barang lain , atau sering dipanggil produk halal yang beredar di Indonesia.

Oleh itu , kewujudan peruntukan berkanun yang mengawal produk halal permintaan yang tidak dapat dielakkan lagi. Oleh kerana undang-undang itu perlu bagi kepastian penguatkuasaan undang-undang untuk pesalah. Ini adalah inti kerajaan sebenar undang-undang , yang mendukung hak-hak rakyat kepada prinsip-prinsip keadilan (keadilan ).

Untuk meningkatkan kesedaran awam penggunaan produk halal , program reka bentuk LPPOM MUI dan penyebaran maklumat awam antara lain melalui seminar, bengkel , lawatan ke pengeluar , majalah penerbitan, maklumat dalam talian dan media halal pameran pengurusan Indonesia Expo Halal halal ( INDHEX ) yang diadakan di tetap setiap tahun.

Di samping itu, bagi meningkatkan perkhidmatan pelanggan, membina LPPOM Sistem Maklumat Pengurusan MUI (MIS), yang membolehkan orang ramai , terutamanya orang-orang perniagaan yang ingin memfailkan pensijilan halal boleh berbuat demikian dalam talian melalui laman web www.halalmui.org.

Pelbagai langkah dan dasar dalam bidang LPPOM MUI pensijilan halal adalah bertujuan untuk terus meningkatkan perkhidmatan kepada orang ramai mendapatkan produk halal. Oleh itu , kewujudan undang-undang yang menjamin ketersediaan produk halal untuk pengguna Islam di Indonesia menjadi satu keperluan bahawa pelaksanaan Pensijilan Halal diperkukuhkan oleh rangka kerja undang-undang yang jelas.


No comments:

Post a Comment