LEMBAGA PENGKAJIAN PANGAN OBAT OBATAN DAN KOSMETIKA MAJELIS ULAMA INDONESIA
Dari segi sejarah, LPPOM MUI kini memasuki usia 23 , berkata
beberapa kejayaan yang membanggakan . Di dalam negara , perkhidmatan LPPOM MUI
gaya berjalan semakin meningkat. Dari tahun 2005 sehingga Disember 2011, LPPOM
MUI telah mengeluarkan sijil halal sekurang-kurangnya 5896 , jumlah produk
mencapai 97 794 barangan dari 3561 syarikat. Bilangan yang pasti akan
meningkatkan jika ditambah dengan sijil halal yang dikeluarkan oleh kawasan MUI
LPPPOM yang kini tersebar di seluruh 33 wilayah di Indonesia.
Sebagai sebuah negara yang mempunyai penduduk Islam sebanyak
200 juta orang , Indonesia sepatutnya mengambil langkah-langkah proaktif untuk
mengoptimumkan kedudukan Indonesia sebagai pasaran dan pembekal produk halal
untuk pengguna. Sehubungan dengan itu, pada 24 Jun , 2011 dan , Menteri
Penyelaras bagi Hal Ehwal Ekonomi Republik Indonesia, Dr . Ir. M. Hatta Rajasa
telah mengisytiharkan Indonesia sebagai Hab Halal dunia .
Perisytiharan itu adalah selaras dengan langkah-langkah yang
diambil oleh LPPOM MUI , antara lain, dengan mereka bentuk dan menyediakan
Sistem Pensijilan Halal (SH ) dan Sistem Halal Assurance ( HAS) , yang
mempunyai diadposi badan-badan pensijilan halal luar negara. LPPOM MUI adalah
perintis dalam Pensijilan Halal dan Sistem Jaminan Halal di peringkat
antarabangsa.
Standard halal Indonesia diterima pakai oleh institusi asing
akan memberi faedah Indonesia, kedua-dua untuk pengguna dan pengeluar. Oleh
itu, pengguna dilindungi daripada produk yang tidak dijamin halal. Di samping
itu, standard telah diiktiraf , antara ahli perniagaan juga mendapat kepastian
tentang keperluan halal mereka yang mesti dipenuhi sebelum pemasaran produk
mereka.
Sejarah perkembangan pensijilan halal di Indonesia tidak
dapat dipisahkan dari wabak lemak babi pada tahun 1988. Kes yang diperolehi
dari hasil penyelidikan dtari Brawijaya University, Malang tidak hanya orang
Islam yang zalim , tetapi juga berpotensi untuk melemahkan ekonomi negara
kerana tahap penggunaan produk makanan diproses menurun secara drastik.
Mengenali tanggungjawabnya untuk melindungi orang awam ,
Indonesia Majlis Ulama ( MUI ) pada 6 Januari 1989 mewujudkan LPPOM MUI sebagai
sebahagian daripada usaha untuk memberi orang ketenangan fikiran, terutamanya
dalam pengambilan makanan , ubat-ubatan dan kosmetik.
Sejak kehadirannya sehingga kini, LPPOM MUI telah berulang
kali diadakan seminar , perbincangan dengan pakar-pakar , termasuk pengetahuan
pakar syariah , dan lawatan yang kajian dan muzakarah . Semua dilakukan untuk
memproses dan piawaian Sistem Pensijilan Halal dan Sistem Jaminan Halal sedang
dibangunkan oleh MUI LPPOM sentiasa mengikut peraturan pembangunan sains dan
agama.
Sehubungan dengan itu, MUI telah mengesahkan bahawa sikap
pengguna Indonesia sebagai penduduk majoriti Islam mesti dilindungi dalam
hak-hak mereka untuk mendapatkan kepastian tentang halal produk makanan ,
minuman , ubat-ubatan , kosmetik, produk kejuruteraan genetik, dan penggunaan
barang-barang lain , atau sering dipanggil produk halal yang beredar di
Indonesia.
Oleh itu , kewujudan peruntukan berkanun yang mengawal
produk halal permintaan yang tidak dapat dielakkan lagi. Oleh kerana
undang-undang itu perlu bagi kepastian penguatkuasaan undang-undang untuk
pesalah. Ini adalah inti kerajaan sebenar undang-undang , yang mendukung
hak-hak rakyat kepada prinsip-prinsip keadilan (keadilan ).
Untuk meningkatkan kesedaran awam penggunaan produk halal ,
program reka bentuk LPPOM MUI dan penyebaran maklumat awam antara lain melalui
seminar, bengkel , lawatan ke pengeluar , majalah penerbitan, maklumat dalam
talian dan media halal pameran pengurusan Indonesia Expo Halal halal ( INDHEX )
yang diadakan di tetap setiap tahun.
Di samping itu, bagi meningkatkan perkhidmatan pelanggan,
membina LPPOM Sistem Maklumat Pengurusan MUI (MIS), yang membolehkan orang ramai
, terutamanya orang-orang perniagaan yang ingin memfailkan pensijilan halal
boleh berbuat demikian dalam talian melalui laman web www.halalmui.org.
Pelbagai langkah dan dasar dalam bidang LPPOM MUI pensijilan
halal adalah bertujuan untuk terus meningkatkan perkhidmatan kepada orang ramai
mendapatkan produk halal. Oleh itu , kewujudan undang-undang yang menjamin
ketersediaan produk halal untuk pengguna Islam di Indonesia menjadi satu
keperluan bahawa pelaksanaan Pensijilan Halal diperkukuhkan oleh rangka kerja
undang-undang yang jelas.
No comments:
Post a Comment